Priča o masliniku Ulika

Ulika je lokalni naziv za maslinu. Maslinovo ulje Ulika postoji od 2003. godine, ali maslinarska tradicija obitelji Bonifačić iz Punta daleko je dulja.

Maslina je po botaničkoj klasifikaciji voćka, a autohtona je samo u jednom podneblju – uz obale Sredozemnog mora, gdje vlada dobro nam poznata mediteranska klima. Izvorno pak porijeklo masline, vezane je uz Bliski Istok, tj. prostor današnje Palestine i Sirije odakle su drevni trgovci maslinu, kao i mnoge druge proizvode, proširili dalje Mediteranom.

Projekt Maslinika Ulika započeo je 2007. godine kada smo završili s pripremom terena za sadnju prve generacije mladih maslina. U iduće tri godine posadili smo u nekoliko faza preko 2700 kom sadnica na površini od 10 ha. Maslinik je djelo je i rezultat tradicije, znanja i velikog truda nekoliko generacija obitelji Bonifačić, čiji su članovi učili, radili, stvarali da bi stvorili uvjete za pokretanje projekta maslinika za “high-tech” 21. stoljeće.

Uvažavajući stručne kriterije pri izboru sorti, odlučili smo se za 8 sorti koje su se pokazale najotpornije na štetnike i bolesti te imaju istovremenu zriobu kako bismo ih mogli pobrati u 20-tak dana, što je jedan od preduvjeta za vrhunski proizvod – vrhunsko maslinovo ulje.

Od naših, u ovom podneblju, prihvaćenih sorti, odlučili smo se za plominku (u narodu poznatu kao “slatka”) i drobnicu ili “našku” koja je najbolji oprašivač.

Sada u našem mladom masliniku prve masline već daju ploda, a prekrasan pogled na cijelu Puntarsku dragu i nezaboravan ambijent boravka u našem autentično ruralnom ugostiteljskom objektu dovodi sve više zadovoljnih gostiju. Bilo da se radi o vjenčanju ili poslovnom domjenku, našim gostima pristupamo s punim poštovanjem, slušajući njihove želje, nastojeći ih ispuniti i njihov boravak učiniti nezaboravnim. Saznajte kako!